Det viktiga miljöarbetet hinner inte med rampljuset

Ashkan är en trollkonstnär med ord utan dess like. För mig lyckas han formulera flera poänger som täcker min vardag ganska väl.

Som jag lekte som barn, dvs. att ständigt behöva hoppa mellan möbler i tron om att golvet är av lava kan liknas med samtalsklimatet idag. Ifall du står och tar en öl med vänner, fikar med nya bekanta, på arbetsplatser och särskilt på universitetet behöver du vara socialt smart för att slippa få tårna brutalt nedsmält av magma i denna lek nämligen.

De första hindren (läs individerna) du ska vara försiktig med att snubbla på är de som förenklar saken så till vida att vi inte har ett problem alls, det vill säga allt är en konspiration och just dessa personerna är dem mest utsatta.

Den andra snubbeltråden (läs personerna) du ska vara försiktig med är moralisterna som har samma åsikt som alla andra eftersom det är enkelt och inte kräver någon tankekraft. Ingen fel med detta, eftersom det kräver enorm energi att pröva sina åsikter ständigt och kan verkligen inte förväntas av mängden. Det som däremot är fel är hur deras åsikter ska rakt av såga alla som försöker ingå i samtal. Hårda ord som: ”skilsmässa”, ”ta bort från facebook”, ”aldrig prata med igen” samt ”kan inte umgås med …” är yttringar som är väldigt vanliga.

Tråkigt kan tyckas att kärnkraft har avfärdats som lösning, trots dess potential. Det upplevs mest som ett politiskt ställningstagande än ett objektivt förhållningssätt till framtida utmaningar. Alla vinklar för att möta framtiden behöver mötas med kreativa ögon.

Vad jag beundrar i Ashkans korta men väldigt talande tweet är att han får med även vikten av att leta lösningar, vilket också av ovan förklarad anledning är väldigt ovanligt. Här ska fan inte lyftas några 16 åringar, förutom den som redan retoriskt gjort succé världen över, utan här ska hårt arbetande ingenjörer och entreprenörer som borrar ner huvudet i skapande av uppfinningarna lyftas. Men lyft dessa inte till Gretas nivå, för de är ytterst distraherande att vara i rampljuset för egot, och egot kommer definitivt inte göra många knop i en sådant viktigt utvecklingsarbete!

Lämna ett svar

Stäng meny